2008. február 17., vasárnap

Sajtpáj és kedvenc süti

Kedves Bogi!

Beütött a krach! Először a fagyasztónk mondta fel a szolgálatot. Vettünk egy újat. Két hétre rá a hűtőnk robbant le. Most minden élelmiszert az erkélyen tárolunk. Még szerencse, hogy hideg van. Tegnap a mosogatógép adta be a kulcsot. Remélem, háromnál megáll a dolog. Bár a mosogatógépnél talán csak csövet kell cserélni. Legalábbis nagyon remélem.
Amint látod, nálunk is ugyanúgy működnek a dolgok, mint Peperóniában. Tudom, receptet ígértem, küldöm is.
A páj újdonság volt számomra, amikor ide költöztem. Nem más ez, mint omlós tészta, amit lehet cukorral vagy cukor nélkül készíteni. Ha nincs benne cukor, főétel lesz belőle, egyébként meg sütemény. Darált hússal töltve nagyon finom, de lehet csak zöldségekkel vagy csirkével is készíteni. Ha nincs pájformád, használhatsz egy kerek tortaformát is. Amikor sok vendéget hívok, a nagy tepsiben szoktam készíteni, egyszerre két adagot. Mindig adjunk hozzá friss salátát.
Ez a páj recept egy kicsit időigényes, ezért leírok egy másikat is, amit a tévéből tanultam Tina műsorából. Tina Nordström híres svéd tévészakács, akinek van egy angol nyelvű sorozata is, New Scandinavian Cooking, amit Amerikában, Németországban és Franciaországban vetítettek. Ne ess kétségbe, ha esetleg nincs otthon rókagomba, anélkül is nagyon finom. Ja, és én jóval kevesebb hagymát szoktam beletenni. De ez ízlés dolga.
A kedvenc süti receptjét egy Word-tanfolyamon tanultam. Ezen a szövegen kellett gyakorolni. Nagyon egyszerű, csak össze kell kavarni. Azt meg mi nők nagyon tudunk, ahogy azt egyszer egy barátnőm írta. Én egy lábosban szoktam felmelegíteni a vajat, és abban keverem össze a tésztát.
Szívesen írnék még, de most mennem kell mosogatni. Kézzel!

Sokszor puszillak:

Melissa

Sajtpáj

Hozzávalók:
Tészta: 3 dl liszt, 125 g margarin v. vaj, 4 ek viz.
Töltelék: 150 g füstölt sonka v. 200 g darált hús (+hagyma, füszerek), 3 tojás, 1,5 dl tej, 150 g reszelt sajt v. vékony sajtszeletek

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk és legalább 1 órát hideg helyen pihentetjük. Azután kinyújtjuk és beteritjük vele a pájforma alját és oldalát. (Nyújthatjuk egy kicsit nagyobbra is, úgy hogy kb. 3 cm kilógjon a formából. Akkor ezt lecsipkedjük és újra összegyúrjuk, majd hideg helyre félretesszük.) A tésztát a formában villával megszúrkáljuk. 15 percig hideg helyen pihentetjük, majd elömelegitett sütöbe tesszük – középre (porcelán formát a sütö aljára) - , és 15 percig sütjük. Azután kivesszük és megtöltjük. A sonkát darabokra vágva a tésztára helyezzük, majd rátesszük a sajtot. A tojásokat összekeverjük a tejjel, és felverjük. Ráöntjük a sajtra. (Ha darált húsból készit­jük, azt elöbb margarinon és hagymán megpároljuk. Sóval, borssal, oreganóval füsze­rezzük. Tehetünk rá paradicsomszeleteket is.) A félretett tésztát kinyújtjuk, derelye­vágóval szeletekre vágjuk, és rácsalakban a töltelékre helyezzük. A tetejüket megkenjük tojással. A tésztát viszatesszük a sütöbe, és kb. 30-35 percig sütjük, amig szép színe nem lesz. Tálalhatunk mellé salátát. (Sonka helyett készithetjük zöldségfélékkel is, pl. brokkolival vagy karfiollal, de tehetünk bele apróra vágott fött csirkehúst is.)

Darálthús páj rókagombával

Hozzávalók: 50 g vaj, 4 dl liszt, 1,5 dl tej, 2 tsk sütöpor
Töltelék: 500 g darált hús (fele sertés, fele marha), 2 db vöröshagyma, 0,5liter rókagomba, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj a sütéshez, 5 dl krémföl (tejföl), 4 msk majonéz, 4 dl reszelt sajt

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk és beteritjük vele a pájforma alját.
A vöröshagymát apróra vágjuk, a foghagymát összenyomjuk egy kés lapjával. Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk, beleszórjuk a hagymát, a fokhagymát és a gombát. Kissé megpároljuk, majd körben a serpenyő szélébe toljuk, hogy a közepében megpiríthassuk a darált húst. Majd a húst összekeverjük a gombával, sózzuk, borsozzuk. Ezután ráhelyezzük a pájtésztára.
A krémfölt egy tálban összekeverjük a majonézzel. Rásímítjuk a darálthústöltelékre és megszórjuk a reszelt sajttal. A sütőben 200 fokon 20-30 percig sütjük. Friss salátával tálaljuk.

Kedvenc süti

Hozzávalók: 100 g vaj v. margarin, 1,5 dl liszt, 4 ek kakaó, 1 csomag vaniliacukor, 2 tojás, 3 dl cukor.
A vajat egy lábosban fölolvasztjuk. Levesszük a tüzhelyröl, és elkeverjük a cukorral, majd a többi hozzávalóval. Vajazott lisztezett kerek formába öntjük. A sütöben 175 fokon sütjük, kb. 30-35 percig. A sütemény lapos és kissé lágy lesz. Ha kihült, megszórhatjuk porcukorral. Tejszinhabot kinálunk hozzá. Kitünöen lehet fagyasztani.

Nincsenek megjegyzések: